Dondurarak kurutma sistemi

2022-09-06 14:22:35

Dondurarak kurutma sistemi Dondurarak kurutma sistemi (liyofilizasyon olarak da bilinir), raf ömrünü uzatmak ve/veya nakliye için hazırlamak amacıyla tipik olarak bozulabilir malzemeleri korumak için kullanılan bir su giderme işlemidir. Dondurarak kurutma sistemi, malzemeyi dondurarak, ardından basıncı düşürerek ve malzemedeki donmuş suyun doğrudan buhara (süblime) dönüşmesini sağlamak için ısı ekleyerek çalışır. Dondurma, dondurarak kurutma sisteminin en kritik aşamasıdır ve bunun için birçok yöntem vardır. Dondurma, dondurucuda, derin dondurucuda veya dondurarak kurutma sisteminde bir rafta yapılabilir. Malzemeyi üçlü noktasının altına soğutmak, erime yerine süblimleşmenin gerçekleşmesini sağlar. 


Bu fiziksel formunu korur. Dondurarak kurutma sisteminin ikinci aşaması, basıncın düşürüldüğü ve suyun süblimleşmesi için malzemeye ısı eklendiği süblimasyondur. Vakum süblimleşmeyi hızlandırır. Soğuk kondenser, su buharının yapışması ve katılaşması için bir yüzey sağlar. Kondenser ayrıca vakum pompasını su buharından korur. Dondurulmuş ham ürün istenilen parça boyutuna kesilir ve dondurucularda istiflenen ve saklanan tepsilere eşit olarak yayılır. Boyutlandırılmış ürün daha da soğuk bir sıcaklıkta donar ve ürünün orijinal şeklinin korunabileceği en uygun duruma ulaşır. Tepsiler daha sonra sıkıca kapatılan bir soğutmalı dondurarak kurutma odasına yüklenir. Haznenin vakum sistemi, üründeki buzu çıkarır ve süblimasyon adı verilen bir işlemde sıvı halde hareket etmeden doğrudan buhara dönüştürür. 


Üründen su donmuş halde alındığından, hücre yapısı bozulmadan kalır ve bitmiş ürün, taze muadili ile yakın benzerlik gösterir, böylece parça kimliğini korur. Dondurarak kurutma sistemi besin değerini diğer kurutma yöntemlerinden daha iyi koruyarak tüketicilerin bütün gıdalardan beslenme isteklerini daha da destekler. Dondurarak kurutma sistemleri işlemi aynı zamanda orijinal ham maddenin gerçek rengini ve şeklini koruyarak tüketicilere diyetlerinde gerçek meyve ve sebzeler aldıklarına dair güvence verir. Dondurularak kurutulmuş bileşenlerin yoğun tadı ve aroması da ham maddenin profiline çok benzer.

Sorgu