Dondurarak kurutma sistemi

2022-09-06 14:21:32

Dondurarak kurutma sistemi Liyofilizasyon olarak da bilinen dondurarak kurutma sistemi, ürünün dondurulmasını, basıncın düşürülmesini ve ardından buzun süblimasyon yoluyla uzaklaştırılmasını içeren düşük sıcaklıkta bir dehidrasyon işlemidir. Bu, suyu ısı kullanarak buharlaştıran çoğu geleneksel yöntemle yapılan dehidrasyonun aksinedir. Dondurarak kurutma işleminde kullanılan düşük sıcaklık nedeniyle, rehidre edilmiş ürünün kalitesi mükemmeldir. 


Çilek gibi katı nesnelerin dondurularak kurutulması durumunda ürünün orijinal şekli korunur. Kurutulacak ürün, farmasötik uygulamalarda sıklıkla görüldüğü gibi bir sıvı ise, nihai ürünün anlık özellikleri, eksipiyanların (yani aktif olmayan bileşenler) kombinasyonu ile optimize edilir. Dondurarak kurutma sisteminin birincil uygulamaları biyolojik (örneğin bakteri ve mayalar), biyomedikal (örneğin cerrahi nakiller), gıda işleme (örneğin kahve) ve korumayı içerir. Dondurarak kurutma sistemi veya liyofilizasyon, bir vakum sistemi ve süblimasyon adı verilen işlem yoluyla ham, donmuş üründen nemi uzaklaştırır. 


Dondurulmuş ham ürün istenilen parça boyutuna kesilir ve dondurucularda istiflenen ve saklanan tepsilere eşit olarak yayılır. Boyutlandırılmış ürün daha da soğuk bir sıcaklıkta donar ve ürünün orijinal şeklinin korunabileceği en uygun duruma ulaşır. Tepsiler daha sonra sıkıca kapatılan bir soğutmalı dondurarak kurutma odasına yüklenir. Haznenin vakum sistemi, üründeki buzu çıkarır ve süblimasyon adı verilen bir işlemde sıvı halde hareket etmeden doğrudan buhara dönüştürür. 


Üründen su donmuş halde alındığından, hücre yapısı bozulmadan kalır ve bitmiş ürün, taze muadili ile yakın benzerlik gösterir, böylece parça kimliğini korur. Dondurarak kurutma sistemi, besin değerini diğer kurutma yöntemlerinden daha iyi koruyarak tüketicilerin bütün gıdalardan beslenme isteklerini daha da destekler. Bu süreç aynı zamanda orijinal ham maddenin gerçek rengini ve şeklini koruyarak tüketicilere diyetlerinde gerçekten gerçek meyve ve sebzeler aldıklarına dair güvence verir. Dondurularak kurutulmuş bileşenlerin yoğun tadı ve aroması da ham maddenin profiline çok benzer.

Sorgu