Kaedah pengeringan beku

2022-05-04 13:42:00

Kaedah pengeringan beku


Kaedah pengeringan beku ialah proses untuk membekukan air dalaman bahan dengan cepat, kemudian mengeluarkan air terus dari ais ke wap melalui pemejalwapan. Mengikut kaedah pengeringan beku, kita mendapat tahu bahawa mesin pengering beku mesti dilengkapi dengan keupayaan untuk membekukan dengan cepat, kita perlu ambil perhatian bahawa ia adalah pembekuan cepat dan bukannya hanya membekukan, kerana pembekuan cepat akan meminta suhu yang lebih rendah yang boleh menjadikan air dalaman bahan cepat beku menjadi kristal ais kecil, dan pembekuan cepat boleh menghalang pembentukan kristal ais besar yang akan memusnahkan struktur dalaman, membawa kepada kualiti produk kering beku siap yang kurang ideal. Pengering beku juga mesti dilengkapi dengan fungsi vakum, semakin rendah tekanan, semakin rendah suhu pemejalwapan ais. Mesin pengering beku juga meminta fungsi pemanasan, kerana pemejalwapan ais perlu menyerap pemanasan, pemanasan sederhana boleh mempercepatkan pemejalwapan.


Kaedah pengeringan beku adalah lebih layak untuk memenuhi keperluan kebersihan tahap makanan. Sebagai kaedah pengeringan beku, air dikeluarkan daripada bahan dengan menyublimkan daripada ais kepada wap langkah demi langkah, pada masa yang sama; wap ditangkap oleh kondenser wap yang membeku pada paip gegelung. Bahan segar benar-benar kering selepas mengeluarkan semua air. Sesetengah syarikat membuat penyahbekuan berlaku dengan pemanasan elektrik serentak dengan proses di atas, yang akan memperlahankan kelajuan menangkap air dan tidak dapat menjimatkan masa, sambil meningkatkan penggunaan tenaga, jadi ia tidak digunakan secara meluas.


Apabila menggunakan kaedah pengeringan beku, suhu produk dan suhu pra-tetap adalah sama, sementara tahap vakum mencapai vakum muktamad terpunggah, semua keadaan ini mewakili produk sudah kering beku. Kini anda boleh menutup pengering beku dan melepaskan tekanan, kemudian memunggah buah-buahan kering beku dan membungkusnya dengan segera. Buah-buahan kering beku tidak akan kehilangan apa-apa nutrien kecuali air, dan buah-buahan kering beku gebu dan berliang dan tidak ada perubahan dalam saiz dan bentuk. Selepas pengeringan beku, buah-buahan kering beku lebih manis, lebih wangi dan lebih rangup. Dengan peningkatan taraf hidup, rangup buah kering beku semula jadi dan sihat ini akan semakin dialu-alukan oleh pengguna. Ia adalah projek pelaburan yang ideal untuk buah-buahan musim pendek dan berkhasiat tinggi.


Siasatan